Zij-instroom

Overstappen naar het onderwijs? Welkom!

Zij-instroom in het kort

Wil jij tegelijkertijd werken en leren? Direct voor de klas staan en in twee jaar je bevoegdheid halen? Dan is een zij-instroomtraject misschien een goede route. Je hebt daarvoor wel minimaal een hbo- of wo-diploma nodig van een studierichting die verwant is aan het schoolvak dat je wilt geven. Via een zij-instroomtraject kun je in maximaal twee jaar tijd je bevoegdheid behalen. Lees hieronder de toelatingseisen en voorwaarden.

Toelatingseisen en voorwaarden zij-instroomtraject

  • Je beschikt over een afgeronde hbo- of wo opleiding (bachelor of master), verwant aan het schoolvak dat je wilt geven. 
  • Je hebt relevante beroeps- en/of maatschappelijke ervaring voor het onderwijs.
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.
  • Je hebt bij de start van het zij-instroomtraject (bijna) een baan bij ons (zie hieronder).
  • Je hebt het geschiktheidsassessment voor het leraarsberoep met succes afgerond.
  • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven, maar heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Jij zet de eerste stap

De eerste stap voor het zij-instroomtraject ligt bij jou. Je solliciteert op een van de vacatures bij Dunamare onderwijs of je stuurt een open sollicitatie. Benoem daarbij dat je geïnteresseerd bent in een zij-instroomtraject. Afhankelijk van je ervaring en achtergrond kijken we of we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Wat is een 'zij-instromer in het beroep' (zib)?

Wettelijk gezien ben je pas een ‘zij-instromer in het beroep’ als je een hbo- of wo-diploma hebt en het 'traject zij-instroom in het beroep' doorloopt. Bij dit traject sta je vanaf dag 1 betaald voor de klas en haal je daarnaast je bevoegdheid bij een hogeschool of universiteit. De precieze invulling van dit traject wordt bepaald op basis van jouw vooropleidingen en werkervaring.

Talent als docent

Meer informatie over zij-instroomtrajecten in het voortgezet onderwijs vind je op de website www.talentalsdocent.nl. Talent als docent is een regionaal initiatief van onder meer Dunamare onderwijs. Je kunt je inschrijven voor een online informatieavond of je kiest voor telefonisch individueel advies.

Vragen? Neem contact op!

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of behoefte aan persoonlijk contact? Stuur dan een mail naar solliciteren@dunamare.nl. Wij nemen dan binnen drie werkdagen contact met je op.