Koos Prins

"Het is niet zo dat we hier zeggen: ‘we gaan het eens helemaal anders doen!’ Het is eerder: ‘datgene wat we doen, gaan we sterker maken.’ "

Docent Engels

“Mijn liefde voor het onderwijs heeft er altijd ingezeten. Voordat ik afgestudeerd was, gaf ik al in een soort van buurthuis Nederlandse taalles aan gastarbeiders. Het waren de jaren tachtig en de Centrumpartij van Janmaat zat net in de Tweede Kamer. Ik wilde een tegengeluid bieden en me op mijn manier -via taallessen- inzetten tegen racisme en uitsluiting. Zo’n twintig jaar geleden maakte ik de stap naar het voortgezet onderwijs; een plezierige werkomgeving met volop uitdaging.”  

Positieve slinger
“Een gigantische open deur natuurlijk, maar wél waar: het onderwijs is nooit saai. Elke dag is anders, altijd. Je hebt nooit voor de volle 100% controle. Een groep kinderen kent een heel eigen dynamiek. Ze kunnen ineens iets vinden of zeggen. Ik ben dan zo iemand die daar direct op inhaakt; erover wil praten. Naast les geven, moet je ze af en toe ook opvoeden. Dus als er dingen spelen, dan poets ik die niet weg. Veel liever pak ik het op en geef ik er een positieve slinger aan.”

Normen en waarden
“Het thema burgerschap komt op onze school steeds vaker aan bod. Dat vind ik een stap in de goede richting. In mijn eigen lessen besteed ik daar ook veel aandacht aan. Dan haak ik in op het wereldnieuws of op gebeurtenissen die juist dichtbij gebeuren, zoals op onze eigen school. Laatst nog hadden leerlingen iets gesloopt. Vandalisme uit pure baldadigheid. Dan ga ik daar met de klas over in gesprek en laat leerlingen zien dat me dat persoonlijk raakt. Kijk, kinderen maken fouten. Dat is niet erg, maar daar moeten ze wel van leren. Weten wat wel en wat niet kan. Als er een leerling omver wordt geduwd op het schoolplein, dan ga je daar niet met een groepje omheen staan en lachen. Aan sensatiezucht doen we hier niet. Die normen en waarden wil ik ze duidelijk meegeven.”

Alternatieve denkwijze
“Kinderen kunnen een heel stellige mening over iets hebben. Vaak krijgen ze die mening van huis uit mee. Als docent ben ik er om alternatieve denkwijzen aan te bieden. Tenminste, dat streef ik wel na. ’Je hebt zus, je vindt zo, maar dit kan ook. Denk er nog eens over na.’ Vaak is er niet één waarheid. Er zijn meerdere denkrichtingen en perspectieven. Die wil ik leerlingen graag aanreiken.”

Levensthema’s
“Zo zou ik ook graag een vak als filosofie of levensbeschouwing willen introduceren op onze school. Toen ik een keer mocht invallen bij geschiedenis, viel het me bij het bespreken van de Oude Egyptenaren op, dat leerlingen honderduit wilden praten over wat er gebeurt als je doodgaat. In eerste instantie denk je dat dat te grote vragen zijn voor kinderen, maar dat zijn ze ook voor ons. Ik merk dat ze het juist fascinerend vinden om over dit soort levensthema’s van gedachten te wisselen. Een vak als filosofie kan hier mooi op aansluiten.”

Succesvol
“Er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën, maar bij het Wim Gertenbach College is het niet zo dat we zeggen: ‘we gaan het eens helemaal anders doen!’ Het is eerder: ‘datgene wat we doen, gaan we sterker maken.’ Mooi vind ik dat. We accepteren dat we niet alles kunnen, maar wat we beloven, maken we waar. Maximale zorg en aandacht voor kwetsbare kinderen bijvoorbeeld. Dat kinderen zich bij ons gehoord en gezien voelen. Dát zijn onze speerpunten en daar zijn we ook succesvol in. Dat blijkt wel uit onze eindexamenresultaten, de goede naam die we hebben opgebouwd en een mooie beoordeling van de onderwijsinspectie. Resultaten waar ik trots op ben!”

Koos over het Wim Gertenbach College:

“Het Wim Gertenbach College is een hechte gemeenschap met bevlogen medewerkers. Die verbondenheid klinkt in alles door. Het mooie van onze kleine school, is dat je hier heel veel dingen zelf mag vormgeven. Er zijn nauwelijks secties. Ik heb maar één collega die ook Engels geeft. Dat voorkomt dat je oeverloos moet overleggen of bij een of andere werkgroep je ideeën moet aanmelden om er vervolgens een verslag over te schijven. Hier is het: pak je kans en voer het uit!”