Désirée Verleur

"Als docent lever je een ontzettend waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van een kind. Dat is toch goud?"

Docent biologie

“Lesgeven zit in mijn DNA. Het geeft me energie. In mijn studententijd begon ik als zeilinstructeur. Niet veel later werd ik schaatstrainer. Werken in het onderwijs was een logische vervolgstap. Inmiddels zit ik alweer 22 jaar bij Daaf Geluk, waar altijd wel iets te ontwikkelen valt. Onderwijs verveelt nooit!”

Verwondering aanboren

“Brugklassers zijn vaak nog erg nieuwsgierig naar biologische wetenswaardigheden. Het is de kunst die nieuwsgierigheid vast te houden tot het einde van hun middelbareschooltijd. Een kwestie van de verwondering aanboren en leerlingen inspireren en motiveren.”

Waardevolle bijdrage

“Biologie is een prachtig vak, maar voor de klas staan is zoveel meer dan het overbrengen van kennis. Natuurlijk leiden we op voor een diploma, maar dat is niet waar het om draait. Het gaat erom dat leerlingen zichzelf leren kennen. Ontdekken waar ze wel en niet goed in zijn. Als docent lever je een ontzettend waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van een kind. Dat is toch goud?”

Désirée over VSO Daaf Geluk:

“Bij Daaf Geluk doen we het met z’n allen. Hoewel we gegroeid zijn van 200 naar ruim 400 leerlingen, kennen we nog steeds iedereen van gezicht of bij naam. Er zijn korte lijnen en iedereen is benaderbaar; ook in de wandelgangen. We maken ons sterk voor elke leerling en zorgen ervoor dat iedereen zich in de gewenste lijn kan ontwikkelen. Iets wat je elke leerling gunt.”

“Ik herinner me nog goed een ouderavond met ouders van een jongen uit de brugklas. Een onwijze stuiterbal; tegelijkertijd een ongelooflijk behulpzame leerling. Ik trap dat gesprek af met een compliment: ‘wat hebben jullie een leuk kind!’ Waarop moeder spontaan in huilen uitbarst. Zij kende niet anders dan dat ze op de basisschool altijd een bak ellende over zich heen kreeg: wat haar zoon wel niet uitgespookt had, waar hij niet in functioneerde en wat er allemaal mis was met hem. Ik denk dat Daaf Geluk de eerste plek was, waar haar kind zich echt op zijn plek voelde en tot zijn recht kon komen. Dat is toch prachtig als je op zo’n school werkzaam mag zijn?”

Désirée over Dunamare onderwijs:

“Met de leernetwerken van Dunamare kun je ervaringen uitwisselen met biologiedocenten van andere scholen. Dat vind ik zeer waardevol.”