Brenda Levasier

"Ik had deze overstap tien jaar eerder moeten doen!"

Docent AVO

“Het Tender College is als een warm bad. Het is pas mijn tweede jaar hier, maar ik voel me echt thuis en op mijn plek. Voordat ik in het onderwijs terecht kwam, heb ik nog even in de hulpverlening gewerkt, maar als gezinswerker zat ik te veel op mijn eigen eiland. Ik miste een stukje dynamiek; het samenwerken met collega’s. Ik heb toen de PABO gevolgd en rolde vanuit die opleiding het basisonderwijs in. Een goede start, maar het middelbaar onderwijs bleef lonken. De vacature bij het Tender College kwam als geroepen.”

Ruimte voor zorg en persoonlijke aandacht
“In het basisonderwijs heb je ongeveer 28 leerlingen in één klas, waarbij je op zes verschillende niveaus aan het lesgeven bent. Dat betekent de hele dag door differentiëren, waarbij er vrijwel geen tijd is voor maatwerk. Daar werd ik heel ongelukkig van. Hoe anders werkt het op het Tender College; met twaalf leerlingen in de klas is er volop ruimte voor zorg en persoonlijke aandacht. Geweldig! Ik had deze overstap tien jaar eerder moeten doen.”

Positieve gedragsverandering
“Door de ruimte voor zorg en aandacht, kun je voor iedere leerling iets betekenen. Wordt er iemand de klas uitgestuurd, dan ga je als mentor een gesprek aan en neem je de tijd om erachter te komen waarom diegene zich zo gedraagt. Door te praten en een luisterend oor te bieden, kun je vaak veel bereiken. Als je dan na verloop van tijd merkt dat zo’n leerling baat heeft bij die gesprekken en een positieve gedragsverandering laat zien; dan word ik daar heel blij van hoor. Het voelt goed dat ik mijn steentje kan bijdragen aan deze belangrijke ontwikkelingsfase van tieners.”

Geweldig compliment
“Met de meeste leerlingen bouw je een heel bijzondere band op. Vorig jaar had ik een leerling in de klas, die af en toe een boefje was. In de basis was het een ontzettend leuke jongen, alleen zijn gedrag liet af en toe te wensen over. Type grote mond, hart van goud. Ik zocht naar manieren om hem te benaderen en uiteindelijk lukte het me om een klik te krijgen. We spraken over grenzen respecteren én grenzen stellen; waarom grenzen nodig waren. Oók in de klas. Met Valentijnsdag kreeg ik een doos Merci van hem. ‘U bent wel streng, maar toch rechtvaardig.’ Een geweldig compliment om -juist van hem- te krijgen!” 

 

Brenda over het Tender College:

“Op het Tender College krijg je als docent alle tijd en ruimte om een leerling echt te zién. Vanaf het moment dat ik hier binnenkwam, werd ik opgenomen door het team. Je doet het hier samen. Iedereen informeert ook naar elkaar en is oprecht geïnteresseerd. Die oprechte betrokkenheid merken de leerlingen ook. En heb je een goed idee om het onderwijs te verbeteren? Bij de directie staan de deuren altijd wagenwijd voor je open.”