Berry Willemse

"Als je een sport of oefening niet leuk vindt, dan ga je het op zijn minst proberen. Stil aan de kant zitten is geen optie."

Gymdocent

“Dat ik hier als gymdocent werkzaam ben, is eigenlijk stom toeval. Na de ALO wilde ik een wereldreis maken, totdat een vriend vroeg of ik enkele dagen les wilde geven op het Tender College. Ik was net aan de slag en corona brak uit. Toen heb ik de wereldreis maar even in de koelkast gezet. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Werken in het onderwijs geeft me zoveel voldoening!”

Stilzitten is geen optie
“Je maakt hier van alles mee. Een enorm cliché, maar geen dag of klas is hetzelfde. Bij elk lesuur komt er weer andere energie vrij; voornamelijk positieve energie. Negen van de tien keer is iedereen lekker bezig. Dat is ook precies het doel van sportonderwijs. Ik wil zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen krijgen. Als je een sport of oefening niet leuk vindt, dan ga je het op zijn minst proberen. Stil aan de kant zitten is geen optie.”
 

Goed begeleid
“Natuurlijk komt het voor dat een leerling wat minder in zijn vel zit. Die neem ik even apart om te polsen hoe het gaat. Ik informeer dan meteen naar de thuissituatie. Soms is een luisterend oor al voldoende. Een andere keer overleg ik met het zorgteam of verdere actie nodig is. Dat is wel prettig hoor, dat je een zorgteam en teamleider achter je hebt staan. Vooral toen ik net begon als mentor. Ik kreeg soms dingen te horen en te zien, die best aan me bleven knagen. Ik heb de drive om er zoveel mogelijk te zijn voor mijn leerlingen. Als er dan iets gebeurt, waar een leerling last van heeft, dan neem ik zo’n kind bij wijze van spreken het liefst in huis. Gelukkig word ik daarin goed begeleid. Juist door je grenzen te bewaken en af en toe een stapje terug te doen, houd je ruimte over voor extra zorg en begeleiding.”

Helemaal opgebloeid
“Vorig jaar was ik mentor van een leerling die maar geen stageplek kon vinden. Hij had thuis de nodige problemen en dreigde het verkeerde pad op te gaan. Toen heb ik hem geholpen aan een stageplek bij een vriend van me. Die heeft hem geweldig opgevangen en aan de hand meegenomen. Het resultaat? Een goed afgeronde stage en een jongen die helemaal is opgebloeid. Als ik hem nu door school zie lopen en zijn verhalen hoor, ben ik erg blij voor hem. Het muntje viel de goede kant op. Dat had ik vooraf nooit kunnen denken. Fijn om te zien!” 

Berry over het Tender College:

“Het Tender College moet je vooral ervaren. Eén stap binnen en je voelt wat deze school zo bijzonder maakt. Het is hier een warm bad. Ook de begeleiding die je krijgt als beginnend docent. Echt, alles is top geregeld.”