Jolanda Sewalt

"In die vier jaar dat ze hier op het Spaarne College zijn, bouw je echt een band met ze op."

Receptioniste

“Al van jongs af aan wist ik dat ik met kinderen wilde werken. Na een leuke stage bij de kleuterschool, koos ik toch voor het middelbaar onderwijs. Een goede beslissing. Ik werk alweer 39 jaar tussen de pubers en ga nog steeds met een brede glimlach naar mijn werk. Vooral het contact met de leerlingen vind ik leuk. Nog voor het eerste lesuur lopen ze in en uit met allerlei vragen. Geen dag is hetzelfde. Gelukkig maar!”

Eerste aanspreekpunt

“Ik zit aan de receptie bij de hoofdingang op de begane grond en ben daar meestal het eerste aanspreekpunt. Daardoor herken je al snel de gezichten. Van het merendeel van de leerlingen weet ik zelfs de voornaam. In die vier jaar dat ze hier op het Spaarne College zijn, bouw je echt een band met ze op. Je krijgt hun hele ontwikkeling mee; elk jaar zie ik het gedrag en uiterlijk veranderen. Mooi om dat mee te maken.”

Gastvrouw van de school

“Je krijgt meestal terug wat je geeft, zeg ik altijd. Dat vertaal ik door naar mijn werk. Ik ben heel servicegericht. Of er nu een leerling of docent bij de receptie staat of ik heb een ouder aan de lijn; ik denk graag mee in oplossingen. Je bent toch een soort gastvrouw van de school. Als ik iemand ergens mee kan helpen, dan doe ik dat. Ik vind het fijn om dienstverlenend bezig te zijn.”

Iets betekenen voor de jeugd

“Natuurlijk zijn de vele schoolvakanties een mooie bijkomstigheid, maar dat is natuurlijk niet de reden dat ik voor het onderwijs heb gekozen. Je wilt samen met collega’s iets betekenen voor de jeugd. Zo voelt dat echt. Laatst nog hoorde ik twee leerlingen op de trap met elkaar praten. De ene zei tegen de ander: ‘Hier kun je iets leren voor je toekomst man! Op een andere school zit je alleen maar op je laptop te staren’. Geweldig om te horen dat een leerling zich hier zo thuis voelt en een andere leerling wil overtuigen van de kwaliteit van ons onderwijs. Dat is precies wat deze werkplek zo bijzonder maakt.”