Jos Meijer

"Er zijn oneindig veel opties binnen het theater om iets bijzonders te creëren. Dat gun je ieder kind."

Theaterdocent

"Iedere eerstejaars op het Spaarne College krijgt theaterles. Het is een nieuw vak, waarbij ik alle ruimte krijg om mijn lessen vorm te geven. In mijn theaterlokaal werkt alles anders. Als je ergens de realiteit kan testen, is het hier wel. Mijn stoelen staan door elkaar, in een vierkant of cirkel. Of er zijn helemaal geen stoelen. Op het podium mogen leerlingen het compleet anders doen. Voelen hoe het is, om in andermans schoenen te staan.”

Heel eerlijk publiek

“Het mooie van deze vmbo- en mavoschool is dat je heel eerlijk publiek hebt. Leerlingen zijn recht voor hun raap. Als docent word je daardoor kneitergoed in helder en consequent communiceren. Alles wat je ze aanleert, is direct merkbaar. Binnen 2-3 weken zie je al verschil in ontwikkeling. Er zijn oneindig veel opties binnen het theater om iets bijzonders te creëren. Dat gun je ieder kind.”

Briljante scènes

“Je hebt hier kinderen die soms best explosief kunnen zijn; die de grenzen willen testen. In mijn les krijgen ze dan ineens de ruimte. Een podium en een publiek. Dat doet wat met ze. Jongens die eerst liepen te klooien, spelen plots briljante scènes. Binnen de veilige theatermuren, kunnen ze doen en laten wat ze willen. Hun ei kwijt. Dat zijn mooie ontwikkelingen om te zien.”

Maximale uit jezelf halen

“Het omgekeerde is ook het geval: kinderen die als muisjes binnenkomen en alles superspannend vinden. Zo had ik een leerling die elke les op van de zenuwen was. Maar elke les probeerde ze het weer en gaf ze zich voor 100%. Hoewel het niet altijd briljant spel was, heb je in mijn vak dan direct een voldoende te pakken. Want je haalt op dat moment het maximale uit jezelf en verlegt je eigen grenzen. In het theater krijg je de ruimte om te accelereren op je eigen niveau.”

Jos over het Spaarne College:

“Werken voor het Spaarne College, doe ik met intens veel plezier. Ik mag echt iets creëren voor de school. Als ik bepaalde ideeën heb, dan kan ik die uitvoeren. De directie geeft me alle ruimte en staat enorm achter me. Waar vind je dat nou?”

 Jos over Dunamare onderwijs:

“Dunamare communiceert ijzersterk naar nieuwe docenten. Je wordt stap voor stap begeleid in het onderwijs. Ook de Dunamare Academie is een pluspunt. Naast docent ben ik ook werknemer. De aandacht voor vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling waardeer ik enorm.”