Mariella Nottrot

"In korte tijd zie je ze opbloeien. Van ‘ik kan niets’ naar ‘kijk eens wat ik allemaal kan’!"

Zorgcoördinator

“Oost ter Hout is de mooiste school van Haarlem en omstreken. Idyllisch gelegen aan de Spaarne, doet het nog het meest denken aan een Anton Pieck tafereel. Als je de oude villa binnenloopt, komt de warmte en gezelligheid je tegemoet. Ook de wijze waarop we hier het onderwijs hebben ingericht, maakt me trots. We hebben de afgelopen jaren een grote professionaliseringsslag gemaakt en zijn als team steeds beter geworden in wat we doen. Onze kern? Saamhorigheid!”

Verschil maken
“Ik ben hier begonnen als ambulant begeleider, waarbij ik op meerdere locaties werkte. Dat voelde een beetje alsof ik overal en nergens was. Als zorgcoördinator kan ik me verbinden aan Oost ter Hout. Dat vind ik prettig. Tien jaar geleden was ik nog een beetje onzichtbaar. Inmiddels weten docenten én leerlingen me moeiteloos te vinden. Sowieso is de hele zorgstructuur op onze school nogal veranderd. Waar ik in mijn eentje begon, bestaat ons zorgteam nu uit vijf medewerkers: één trajectbegeleider twee docentcoaches en sinds een maand geleden is er naast mijzelf een tweede zorgcoördinator bijgekomen. Met z’n allen kunnen we echt het verschil maken.”

Maximaal ondersteunen 
“Als zorgcoördinator weet ik vooraf nooit hoe mijn dag verloopt. Het kan alle kanten op gaan. Soms spring ik bij in de les, de andere keer klopt een docent bij me aan met een hulpvraag. Waar ik ook voor word gevraagd: ik ben altijd op zoek naar hoe ik een leerling maximaal kan ondersteunen. Met een simpele tip of een goed gesprek kun je vaak al een hoop bereiken. En soms lukt het ook niet; dan moet ik samen met het zorgteam vaststellen dat we onvoldoende kunnen voorzien in de gevraagde ondersteuningsbehoeften. Dat zijn zware gesprekken, maar die horen er wel bij.”

Mooie talenten
“Er wordt weleens neergekeken op praktijkonderwijs. Dat vind ik jammer. Leerlingen krijgen dat soms mee en worden daar onzeker door. Terwijl de kinderen die hier bij ons op school komen zoveel mooie talenten hebben! Natuurlijk lukt niet alles. Ik heb een leerling gehad die chirurg wilde worden. Dat is een prachtige ambitie, maar dan gaan we samen eerst een plan B opstellen. Een haalbaar doel; iets wat heel dicht bij die leerling ligt. Zodra plan B gelukt is, kunnen we kijken welke vervolgstap daarna mogelijk is.”

Trots op hun schoolprestaties
“Nog zo’n vooroordeel is dat er vaak wordt gedacht dat onze leerlingen uitermate heftig zijn. Het overgrote merendeel is juist erg lief. Samen met docenten en ons hele zorgteam gaan we met een positieve, open blik aan de slag. Dat werkt. Eerstejaars die binnenkomen, lopen als mieren door de gang. Na een paar weken is er al meer rust. Begroeten ze je en zijn ze trots op hun schoolprestaties. In korte tijd zie je opbloeien. Van ‘ik kan niets’ naar ‘kijk eens wat ik allemaal kan!’ We hebben ook veel oud-leerlingen die ons nog regelmatig bezoeken. Laten ze hun auto zien, die ze van hun eigen geld hebben gekocht. Mooi om te ervaren dat de band die we hier met leerlingen opbouwen een jarenlange uitwerking heeft!”

Mariella over Oost ter Hout:

“Bij Oost ter Hout werken we met bevlogen collega’s aan één en hetzelfde doel: maximale aandacht voor iedere leerling. We zijn echt een heel hecht team. Ouders die we hier rondleiden zeggen ook: ‘het is net of jullie één grote familie zijn’. Natuurlijk zijn we niet perfect, maar we zetten wel alles op alles voor het bieden van kwalitatief onderwijs.”