Gerrie Windhoud

"Als de conciërge uitvalt, zijn de rapen gaar!"

Conciërge / Facilitair Manager

“Zie je hier ergens troep slingeren? Dat bedoel ik. Het Hoofdvaart College is een heel nette, schone school. Iets waar ik ontzettend trots op ben. Is er wat kapot, dan kun je ervan uitgaan dat het binnen 24 uur gerepareerd is. Van onderhoud tot schilderwerk: als conciërge heb je uiteenlopende taken en ben je de hele dag in de weer. Eigenlijk regel ik alles wat rondom en binnen de school nodig is. Zo ook de eindexamenviering en het gala. Geen feest zonder Gerrie!”

Mooiste beroep van de wereld
“Al die taken doe ik natuurlijk niet alleen. Samen met mijn collega’s verdelen we de werkzaamheden en springen we bij waar nodig is. Vooraf weet je niet wat de dag gaat brengen. Als de eerste sneeuw valt en het glad is, ben je het eerste uur bezig met pleisters plakken. Op een ander moment krijgt een docent een digibord niet aan de praat of moet je enkele laatkomers opvangen. Wat er zich ook voordoet; ik mag zelf bepalen hoe ik mijn werk invul. Conciërge is voor mij het mooiste beroep van de wereld.”

Wederzijds respect
“De meeste leerlingen ken ik bij naam of sowieso van gezicht. Bij binnenkomst zie ik al aan hun ogen of het een leuke of moeilijke dag gaat worden. Soms ga ik dan even een gesprekje aan. Hoe goed mijn band ook is; ik ben wel een beetje van de oude stempel. Ze mogen me Gerrie noemen, maar het is wel ‘u’, niet ‘jou’ en ‘jij’. Respect dwing je af en moet altijd wederzijds zijn. Dat geldt niet alleen voor leerlingen, maar ook voor docenten. Als ik merk dat het een bende is in een lokaal, dan spreek ik ze daarop aan. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze school.”

Opvoeden
“Als ik een kantinedienst draai, zeg ik nooit tegen een leerling: ‘pak dit blikje op en doe het in de vuilnisbak, anders heb je probleem.’ Ik vraag het eerst vriendelijk. Als dat niet werkt, loop ik met een prullenbak naar diegene toe: ‘vriend, gooi het er even in.’ Dan lijdt hij geen gezichtsverlies, maar is het blikje wel opgeruimd. Later neem ik die leerling dan wel apart en probeer ik hem een beetje op te voeden: ‘zo gaan we hier toch niet met elkaar om?’ Sommigen denken dat onze schoonmakers er zijn om hun boterhamzakje op te rapen. Dacht het niet; dat doe je gewoon zelf.”

Hart van de school
“Het klinkt misschien een beetje onhandig, maar het is niet onaardig bedoeld; een directie kun je best een dag missen. Maar als de conciërge uitvalt, zijn de rapen gaar! Het koffiezetapparaat werkt dan niet, leerlingen worden niet opgevangen en ga zo maar door. De conciërge is het hart van de school. Je bent een heel belangrijke schakel; ook voor de kinderen. Ik realiseer me dat misschien nog wel het meest tijdens de diploma-uitreikingen. Dan komen er geregeld leerlingen naar me toe, om me te bedanken voor de afgelopen vier jaar. Ze herinneren zich feilloos de momenten dat ik ze heb gematst of een luisterend oor bood. Als ze me dan de hand schudden, houd ik het niet altijd droog hoor.”  

 

 

Gerrie over het Hoofdvaart College:

“Op het Hoofdvaart College hebben we allemaal respect voor elkaar; ook voor elkaars werkzaamheden. Daarnaast krijg je veel vrijheid; er is vertrouwen dat het goed komt en die verantwoordelijkheid krijg ik.”

“Naast conciërge, ben ik hoofd BHV, vertrouwenspersoon en zit ik in de open huiscommissie. Inmiddels ben ik ook aangesteld als facilitair manager waar ik een opleiding voor heb mogen doen. Over twee jaar krijgen we nieuwbouw die ik volledig ga begeleiden. Het feit dat je hier zoveel kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en om door te groeien, maakt dat ik elke dag met een grote glimlach naar mijn werk ga.”