Quintin Duikersloot

"Ik begrijp niets van de personeelstekorten in het onderwijs. Wie wil hier nu niet werken?"

Conciërge

“Conciërge zijn op het Haarlemmermeer Lyceum is echt een droombaan. Voorheen werkte ik als teamleider in een grote supermarkt. Dat was uiteindelijk niks meer voor mij. Alles was van minuut tot minuut afgekaderd en vastgelegd. Hier heb ik alle vrijheid, de hele dag mensen om me heen én mag ik werken met jongeren in een dynamische omgeving. Ik begrijp niets van de personeelstekorten in het onderwijs. Wie wil hier nu niet werken?”

Dienstbaar
“Vooraf weet ik nooit helemaal hoe mijn werkdag verloopt. Gelukkig maar. De hele dag door krijgen mijn collega’s en ik uiteenlopende vragen, die we het liefst zo snel mogelijk oplossen. Ons team stelt zich graag dienstbaar op; we zijn er voor docenten en leerlingen. Of het nu gaat om kopieerwerk, een verstopping in het toilet of het oppompen van een fietsband; als we ergens kunnen helpen, doen we dat. Ik denk dat 70% van mijn werk bestaat uit ad hoc klussen.”

Persoonlijke aandacht werkt
“Als conciërge ben je de oren en ogen van de school. Van de week nog sprak ik een brugklasser die door de ‘bergen huiswerk’ zijn planning niet goed op de rit kreeg. Hij dacht dat het nooit meer goed ging komen. Zo’n jongen neem je even apart; geef je wat tips mee en spreek je bemoedigend toe. Persoonlijke aandacht werkt! Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen het gevoel hebben dat ze worden gezien.”

Investeringen en onderhoud
“Naast mijn conciërgewerkzaamheden, houd ik me bezig met investeringen en onderhoud van ons schoolgebouw. In overleg met het Bestuursbureau stel ik het meerjarig onderhoudsplan op en denk ik bijvoorbeeld mee over de invulling van de nieuwe personeelskamer. Tijdens de uitvoering hiervan ben ik namens school het eerste aanspreekpunt. Mijn werk is dus heel breed; van strategie tot uitvoering. Twee jaar geleden hadden we noodlokalen nodig. Ik had destijds mijn ideeën waar we deze noodlokalen moesten plaatsen en hoe we het schoolplein konden herinrichten. Ik kreeg toen al het vertrouwen om het op ‘mijn manier’ uit te laten voeren. Het vertrouwen dat ik kreeg voelde als een enorme waardering.” 

Conciërge van het jaar
“In 2018 ben ik uitgeroepen tot de Haarlemmermeerse conciërge van het jaar. Een moment dat ik niet snel zal vergeten. De rector had me opgegeven. Vervolgens konden ouders, leerlingen en collega’s op me stemmen. Het enthousiasme van iedereen om mij die titel te gunnen, vond ik heel bijzonder. Ik ben niet zo van in de spotlights staan, maar eerlijk is eerlijk, die titel deed me wel wat!”

Quintin over Haarlemmermeer Lyceum:

“Van een luisterend oor voor leerlingen tot het regelen van de verbouwing; die diversiteit maakt het werk op het Haarlemmermeer Lyceum zo uitdagend. Ik werk in een prachtig gebouw, met geweldige collega’s en fijne leerlingen. Bijna alles klopt hier, haha! Want als alles zou kloppen, heb ik niets meer te doen.”