Dianne Terpstra

"De kunst is om leerlingen in beweging te krijgen. Aan de slag met Diggy Dex werkt net wat beter dan een boekanalyse uit ’81."

Docent Nederlands

“Ik heb altijd gezegd dat ik nooit aan de slag wilde in het onderwijs. Totdat ik per toeval tóch een keer voor de klas stond. Wat een geweldige ervaring. Werken met pubers is het allerleukste wat er is! Heel pedagogisch ook. Hun ontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Ze zijn op zoek naar een eigen identiteit. Als docent kun je daar volop in begeleiden en ondersteunen.” 

Hart op de tong
“Werken in het onderwijs is veel meer dan een vak geven, vooral op het vmbo. Vmbo-leerlingen zijn ontzettend direct; hebben het hart op de tong. Je kunt echt wat voor deze kinderen betekenen. Juist ook voor kinderen die het thuis niet altijd even makkelijk hebben. Voor die groep is het heel waardevol dat er volwassenen in de buurt zijn die ze kunnen vertrouwen. Persoonlijke aandacht is wat telt.”

Handleiding voor TikTok
“Het merendeel van de leerlingen vindt Nederlands niet echt leuk. Dan is het mooi dat je ze toch in beweging krijgt. Zeker ook omdat het het meest zwaarwegende vak is. Daarvoor moet je wel in de belevingswereld van kinderen kruipen. Leerlingen vinden het interessanter om de songteksten van Diggy Dex te ontleden, dan een boek uit ’81 analyseren. Vorige week nog liet ik ze een handleiding voor TikTok schrijven. Dat werkt net wat beter. Het klinkt misschien suf, maar als ze daarna de stof begrijpen of een werkwoord ineens wél met stam +t vervoegen, kan ik daar heel blij van worden.” 

Energie
“De leesvaardigheid van pubers is de afgelopen jaren gigantisch gedaald. Daarom ben ik het afgelopen jaar gestart met een schoolbibliotheek. Iedere leerling kan nu een passend boek lenen en ontdekken dat lezen helemaal niet stom is. Dat werkt. De meest stoere jongens uit de klas komen nu naar me toe met de vraag of ze alsjeblieft mogen doorlezen in hun boek. Daar krijg ik energie van.”

Dianne over het Haarlem College:

“Ons team werkt goed samen. Je kent elkaar en weet elkaar te vinden.”

Dianne over Dunamare onderwijs:

“De Dunamare Academie heeft een zeer uitgebreid aanbod van trainingen en workshops. Dat vind ik echt een meerwaarde. Ik heb me aangemeld voor verschillende vitaliteitscursussen, zoals yoga en slaaptrainingen. Donderdag begin ik met Qi Gong. Het is erg leuk om ook buiten je vakgebied nieuwe kennis en vaardigheden op te doen!”